Home » Aura en chakrahealing

Aura en chakrahealing

Wat zijn chakra's

Het eerste belangrijke punt bij de chakra uitleg is om te begrijpen dat we bestaan uit energie. Alles is energie. Wat wij materie noemen, dat is gewoon dansende energie. Doordat de energievormen zo razendsnel en zo harmonieus samenspelen, lijkt het alsof er vaste deeltjes zijn. Maar dat is dus schijn, een illusie, alles is energie.

Chakra’s zien er uit als een soort energetische trechters die als een wiel draaien (chakra betekent wiel in het Sanskriet). Via deze energie trechters absorberen wij energie uit de kosmos en gebruiken dit voor al onze fysieke, emotionele, mentale en spirituele processen. De zeven hoofdchakra’s hebben hun plaats in het fysieke lichaam in die gebieden waar de belangrijkste zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen de chakra’s hun energie.

Chakra’s nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen. Alle chakra’s spelen een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elke chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Ideaal zou zijn als alle chakra’s open zouden zijn en even actief. Helaas is dit meestal niet zo. Chakra’s kunnen ‘dichtzitten’ waardoor blokkades in de energie ontstaan. Om dit te compenseren worden andere chakra’s juist overactief, hetgeen weer tot andere problemen leidt.

Elke charka bestaat uit twee delen

Chakra uitleg. Elke chakra bestaat uit twee delen. Aan de voorkant van het lichaam draait ‘een wiel’ en aan de achterkant draait zijn tegenhanger. Samen vormen zij één chakra. Het is belangrijk dat de voor- en achterkant van een chakra met elkaar in balans zijn, op die manier voorzien zij het lichaam het beste van energie. De voorkant staat voor de ‘gevoelskant’, de chakra’s aan de achterkant van het lichaam vertegenwoordigen de ‘wilskant’. De stuitchakra en de kruinchakra – de laagste en de hoogste chakra in het lichaam – zijn de enige energiecentra waarvan het brede gedeelte van de trechter naar beneden respectievelijk naar boven wijst. Alle andere chakra’s staan dwars op het lichaam.

Aan de voor- en achterzijde van het lichaam worden zeven hoofd chakra’s onderscheiden: Wortelchakra, Geslachtschakra, Zonnevlechtchakra, Hartchakra, Keelchakra,  Voorhoofdchakra, Kruinchakra.Chakra’s hebben een grote invloed op het psychisch en lichamelijk evenwicht. Vaak wordt de energie van bepaalde chakra’s onderdrukt of geblokkeerd, waardoor je uit je evenwicht kunt raken. Wanneer de chakra’s goed functioneren, zorgen ze ervoor dat je energiek en evenwichtig kunt leven. Als er in een van de chakra’s een blokkade zit, kan dit zich uiten door fysieke of psychische klachten. Chakra healing is dan nuttig.

Waarom Chakra’s balanceren of een chakra healing?

Voor het algemeen welzijn is het meestal voldoende om de zeven belangrijkste chakra’s in balans te brengen en houden. Is er nu een chakra die niet goed functioneert, en dus te weinig energie opneemt of te actief is en teveel energie opneemt of afgeeft, dan ontstaat een onbalans tussen de chakra’s onderling die tot emotionele of fysieke klachten kunnen leiden. Daarom dus chakra`s balanceren of chakra healing.

Door de chakra’s te balanceren (chakra healing) kunnen de lichamelijke en of emotionele klachten afnemen of verdwijnen. Chakra`s  balanceren (chakra healing) is echter geen oplossing voor elk probleem, maar het zet een proces aan, dat leidt naar een verdiept inzicht in zichzelf. Het bevordert het leren luisteren naar je eigen lichaam en geest. Het maakt mensen bewust van hun eigen lichaam en van het feit, dat alles in het menselijk lichaam met elkaar in verbinding staat. Door middel van chakra healing, bv een Reiki behandeling kun je de chakra`s in balans brengen. 

Er zijn 7 hoofdchakra's en hieronder wordt er iets meer over alle chakra's verteld.

Eerste of Basis of Wortel chakra

Chakra uitleg. De naam zegt het al: het wortelchakra geeft ons een basis en fundament en zorgt ervoor dat we stevig met de voeten op de aarde blijven staan. Dit chakra helpt je gronden. Het eerste chakra is verbonden met de aarde.

Bij goede werking: Geworteld in hier en nu, zekerheid, veiligheid

Bij slechte werking: Angst, gebrek aan discipline, weinig kracht en uithoudingsvermogen

Gebied van werking: Overleving, zelfbehoud

Fysieke functie: Darmstelsel, benen en voeten

Kleur: Rood

Geschikte stenen om te gebruiken: Bloedsteen, chrysocolla, obsidiaan, rode jaspis, citrien, rookkwarts, carneool

Mogelijke aanvullende klachten bij onbalans: Psychische klachten: Weinig discipline en motivatie. Woede, geweld en andere negatieve uitingen van gevoelens kunnen veroorzaakt worden door een verstoorde chakra.

Lichamelijke klachten: Bij een onevenwichtige Basischakra kan men last krijgen van de benen, de voeten, knieën en de onderrug. Gewrichtsklachten. Ook kan men last hebben van het gebit. Verder kun je hierdoor vaker ziek worden. Ook eetstoornissen zijn gerelateerd aan deze chakra.

 

Tweede of Geslachts of Heiligbeen chakra

Chakra uitleg. We verlaten de zekerheid en geborgenheid van het puur aardse bestaan en geven ons letterlijk en figuurlijk bloot om op intieme manier in contact te komen met de ander. Ook innerlijk kunnen we ons kwetsbaarder opstellen in onze groei naar een evenwichtiger en lichter bestaan.

Bij goede werking: Levensvreugde, verbondenheid

Bij slechte werking: Impotentie, angst voor genieten, andere sexuele problemen

Gebied van werking: Seksualiteit en voortplanting

Fysieke functie:Geslachtsorganen

Kleur: Oranje

Geschikte stenen om te gebruiken: Oranje calciet, carneool, citrien, rode jaspis

Mogelijke aanvullende klachten bij onbalans: Psychische klachten: Klachten die te maken hebben met het geslachts chakra zijn: Lusteloosheid, geen behoefte aan seks en/of eten. Ook kunnen er juist zeer heftige emoties opspelen; zoals obsessief gedrag en emotioneel afhankelijk zijn van andere mensen.

Lichamelijke klachten: Lichamelijke consequenties bij deze chakra concentreren zich vooral rond het gebied waar deze chakra ligt, namelijk bij de geslachtsorganen, zowel inwendig als uitwendig. Menstruatie en urineproblemen kunnen veroorzaakt worden door deze chakra.

 

Derde of Zonnevlecht chakra

Chakra uitleg. Het derde chakra is onze energiecentrale. Geest (Shiva) en materie (Shakti), hemel en aarde komen in dit chakra samen om vorm te geven aan onze ideeën. Het ego ligt niet zo goed in de spiritualiteit, maar we hebben het echt nodig, want anders komt er van onze plannen niets terecht.

Bij goede werking: Kracht, zelfvertrouwen

Bij slechte werking: Schaamte, weinig gevoel van eigenwaarde, onvermogen om zich te ontspannen, emotionele instabiliteit

Gebied van werking: Wilskracht, macht, het ego

Fysieke functie: Maag, lever, galblaas, spier- en zenuwstelsel

Kleur: Geel

Geschikte stenen om te gebruiken: Tijgeroog, citrien, geel toermalijn, barnsteen

Mogelijke aanvullende klachten bij onbalans: Psychische klachten: Men heeft weinig energie meer om dingen op te pakken en af te maken. Het is niet ongewoon dat er bij een verstoring van deze chakra een doemdenker in de persoon wakker wordt, er zijn overal obstakels te zien die je in de weg staan, waardoor je de wil niet meer kunt opbrengen.

Lichamelijke klachten: Een Zonnevlecht chakra die uit balans is kan storingen in het bloed veroorzaken, zoals diabetes en een hoge bloeddruk. Verder is een verstoring van de spijsvertering mogelijk bij deze chakra. Ook een verstoord immuunsysteem kan een gevolg van een onevenwichtige chakra zijn.

 

Vierde of Hart chakra

Chakra uitleg. Wie vanuit het hart leeft, heeft vertrouwen en kan leven als de lelies in het veld en de vogels in de lucht in de gelijkmoedigheid van de wijze. Kwaadaardige gevoelens, angst, agressie en haat zijn tekenen dat je nog een heel stuk af te leggen hebt. Je hart als spiegel van je ziel laat zien dat de onderste chakra’s nog niet zover zijn en je afleiden van het pad van liefde.

Bij goede werking: Afstemming, onvoorwaardelijke liefde, medeleven

Bij slechte werking: Niet invoelend, onvermogen om van zichzelf en van anderen te houden.

Gebied van werking: Liefde, relaties

Fysieke functie: Hart, longen, bloed

Kleur: Groen

Geschikte stenen om te gebruiken: Rozenkwarts, aventurien, moldaviet, saffier

Mogelijke aanvullende klachten bij onbalans: Psychische klachten: Deze chakra is belangrijk voor het onderhouden van relaties. Als deze chakra uit balans is kan het ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt van de liefde van anderen. Verder kun je hierdoor overmatig kritisch worden naar jezelf, maar ook naar anderen toe. Tevens kun je een angst voor intimiteit ontwikkelen. Mensen kunnen je door deze dingen als harteloos ervaren. Dit kan ook een oorzaak zijn van depressies.

Lichamelijke klachten: Problemen met de luchtwegen, zoals astma en bronchitis, stoornissen in het hart en bloedcirculatie.

 

Vijfde of Keel chakra

Chakra uitleg. De nek verbindt het lichaam met het hoofd. Het keelchakra is de verbinding tussen de drie lagere chakra’s en het hartchakra met de twee hogere chakra’s. De liefde van het hartchakra is prachtig, maar waar zijn we als we het niet kunnen uiten? Communiceren, uiting geven aan, dat is het terrein van dit chakra. Dit is het chakra van creativiteit en kunstzinnigheid.

Bij goede werking: Samenwerking tussen denken en voelen

Bij slechte werking: Moeite met uiten, spreekangst

Gebied van werking: Communicatie

Fysieke functie: Ademhaling, oren, spijsvertering

Kleur: Blauw

Geschikte stenen om te gebruiken: Amethist, aquamarijn, turkoois, chalcedoon

Mogelijke aanvullende klachten bij onbalans: Psychische klachten: Moeite met het verwoorden van emoties, snel een brok in de keel en geëmotioneerd.

Lichamelijke klachten: Verhoogde schildklierwerking en keelproblemen.

 

Zesde of Derde oog of Voorhoofd chakra

Chakra uitleg. Het derde oogchakra wordt ook wel het innerlijk oog of het commandocentrum genoemd. Dat is niet voor niets. Want dit innerlijk oog wijst meteen het belangrijkste kenmerk aan. Dit is het chakra van het inzicht.

Bij goede werking: Geworteld in hier en nu, zekerheid, veiligheid

Bij slechte werking: Angst, gebrek aan discipline, weinig kracht en uithoudingsvermogen

Gebied van werking: Overleving, zelfbehoud

Fysieke functie: darmstelsel, benen en voeten

Kleur: Indigo

Geschikte stenen om te gebruiken: Sodaliet, lapis lazuli, purper fluoriet, angeliet

Mogelijke aanvullende klachten bij onbalans: Psychische klachten: Het eigen standpunt krampachtig vasthoudend, niet willen luisteren naar anderen. Gebrek aan fantasie en creativiteit. Somberheid en richtingloosheid.

Lichamelijke klachten: Slecht gezichtsvermogen. Hoofdpijn (boven de ogen) en concentratieproblemen.

 

Zevende of Kruin chakra

Chakra uitleg. Verlichting is niet voor iedereen elke dag weggelegd, maar ook in de wereld van tijd en ruimte doet het kruinchakra zijn werk. Een open kruinchakra verheft je boven de verschillen. Gelijkmoedigheid is hier het kernwoord. Je bent geen slaaf van je hartstochten en angsten. Vreugde en verdriet vallen van je af omdat je innerlijke rust onverstoorbaar is.

Bij goede werking: Kosmisch bewustzijn, besef van eenheid, verbinding met ons hogere zelf

Bij slechte werking: Bekrompen, materialistisch

Gebied van werking: Wijsheid, spiritueel inzicht

Fysieke functie: Grote hersenen, centrale zenuwstelsel

Kleur: Wit

Geschikte stenen om te gebruiken: Citrien, bergkristal, azeztuliet, celestiet

Mogelijke aanvullende klachten bij onbalans: Psychische klachten: Deze chakra is anders dan de andere chakra’s. De kruinchakra is vooral een ontvanger van energie, terwijl de andere chakra’s ook energie doorgeven en verdelen. Een blokkade in deze chakra maakt dus dat alle andere chakra’s onvoldoende energie kunnen ontvangen, vooral de onderste chakra’s zullen dan energie tekort komen, wat kan leiden tot hang naar het aardse. Zoals het voeden van het ego door middel van macht uitoefenen door anderen of materialistisch ingesteld zijn. Depressie en Schizofrenie.

Lichamelijke klachten: Kan zorgen voor hoofdpijn.

Jou chakra's niet in balans, maak hier een afspraak.